Бог грому і блискавки у слов'ян

Стародавні слов`яни були язичниками до тих пір, поки князь Володимир не хрестив Русь у 988 році. Однак процес цей був тривалим і болючим, тому що всіх волхвів і тих, хто не бажав відмовитися від віри батьків і дідів, стратили. Вогнем і мечем, як говорив літописець, в державі насаджувалася нова релігія, віддавалася забуттю стара. Лютий бог грому і блискавки, головний персонаж в язичницькому пантеоні слов`ян, нічого не міг зробити ...бог грому і блискавки

Релігія слов`ян до хрещення Русі

Як відомо, релігія слов`янських племен до хрещення Русі в 988 році була складною. У пантеоні були присутні боги головних природних явищ і сил, а також багато божки, духи. Вони не тільки забезпечували існування світу, але також вершили його долю, вирішували долю всіх людей. Тому їх намагалися задобрити, приносячи жертви, а від злих духів слов`яни себе оберігали за допомогою різних обрядів, знаків, талісманів. Головним в пантеоні спочатку був Рід - божество, яке створило всі, допомагали правити йому його діти. Слід зазначити, що кожне плем`я мало своїх богів, яких шанувало більше, ніж інших. Поступово головним став Перун - бог грому і блискавки.

сутність бога

Бог грому і блискавки у слов`ян, як і в еллінів, вважався головним. Коли наступала весна, Перун, за переказами, виблискуючи блискавками, запліднив землю щедрими дощами. А після цього виводив через чорних хмар ласкаве сонце. Пробуджуючи після зимового сну природу, бог ніби в черговий раз створював світ, тому його часто називали творцем.

Бог грому і блискавки порушував страх і трепет, оскільки він був караючої силою. Карав смертних стрілою вогненної, викликає пожежі, а також посилав зливи, бурі і град, голод, хвороби, неврожай. Але були в його арсеналі і громові стріли, які падали з хмар і глибоко входили в землю. Через певний час (три-сім років) вони знову поверталися на земну поверхню у вигляді каменів довгастої форми темно-сірого або чорного кольору. Це белемніти - бурульки, які утворюються в піску від удару блискавки. Їх люди носили як талісман, який здатний уберегти від пожежі і грози.



бог грому і блискавки у слов`ян

Зовнішність і атрибути

Перун - слов`янський бог грому і блискавки. У римлян він іменувався Юпітером, у стародавніх греків - Зевсом. Вони і зовні схожі, і функції виконували практично однакові. Але у наших предків він все ж був ближче до людей, ніж в Середземномор`ї.

Бог грому і блискавки у слов`ян виглядав як ставний і зрілий чоловік високого зросту. У нього була довга борода золотого відтінку і чорне пряме волосся. Сидів він на полум`яної колісниці, запряженій крилатими жеребцями, гуркіт якої арійці вважали громом, або на коні верхом. Завжди при ньому був лук і сагайдак, наповнений стрілами. Також він міг мати велику палицю, каміння, сокира. Священними тваринами Перуна були кінь, тур (його вигляд бог часто брав, коли подорожував по землі), ворона і сорока.



літописець Нестор стверджував, що ідол бога Перуна, який Володимир спорудив в Києві під час своєї першої релігійної реформи, був з дерева. Але голова його відлита зі срібла і прикрашена золотими вусами.

Бог допомагав воїнам, правителям, але також його представляли як орача і коваля. Атрибутами Перуна був сошник і камінь, символом - розпечене залізо і кипуча вода. Деревом головного бога вважався дуб, з якого можна було добути живий вогонь, а квіткою - блакитний ірис. Іменем Громовержца клялися, і порушити цю урочисту присягу було ніяк не можна, адже це могло спричинити за собою гнів бога. Щоб задобрити Перуна, йому приносили жертви - домашню птицю (півня), худобу, а в більш ранні часи і людей - полонених або дітей.бог грому і блискавки у східних слов`ян

Святі місця бога

Бог грому і блискавки був головним для всіх слов`ян, тому йому часто ставили капища. Ім`я його можна перевести як «нищівний» або «той, хто сильніше б`є». Влаштовували святилища Перуна під відкритим небом, мали вони форму квітки. Більш ранні капища складалися з шести «пелюсток», а потім додалося ще два. Це були ями певної форми, в яких постійно горів священний вогонь. У центрі ставили ідола, а перед ним споруджувався вівтар, оточений кам`яним кільцем. Зазвичай сюди ставили приношення і проливали кров жертовної тварини.бог грому і блискавки у римлян

Є достовірні відомості про те, що святилища Перуна були в Києві і Новгороді. До слова, в останньому виявлені його залишки. Після християнізації Русі на місцях багатьох капищ будували храми, монастирі, оскільки ці місця все ж залишалися святими для паломників.

Підведемо підсумок

Те, що бог грому і блискавки у східних слов`ян був один, може довести топоніміка. Назви, висхідні до імені Перуна, часто зустрічаються на території сучасних Польщі, Болгарії, Сербії та інших країнах. Так, наприклад, на Балканському півострові є рослина Перуника, в Польщі Перуновим каменем називають белемнит, в Новгороді є пагорб Перинь. А прибалтійські слов`яни, які проживають уздовж річки Лаба (стародавнє ім`я Ельби), називали четвер Перуновим днем і мали бога-громовника по імені Перконсу або Перкунас.

Але культ Перуна ні втрачений або забутий, він трансформувався і тісно переплелася з християнством. З богом-громовержцем ототожнюють пророка Іллю, який був володарем стихій. День пам`яті святого церква відзначає 2 серпня.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!