Морфей - бог сну в грецькій міфології

Із сотень тисяч духів сновидінь, чорних крилатих істот, породжених вночі, виділявся один безсмертний бог, якого свято шанували давні греки, щоночі присвячуючи йому молитви. Його ім`я назавжди увічнено в літературних творах і шедеврах живопису-в його честь названо і одне з наркотичних, знеболювальних речовин, яке до сих пір застосовується в медицині. Морфей, бог сну в ряді міфологій, увійшов в історію як повелитель нічних видінь людей і богів, його влада простягається від неба до землі, а вміння перевтілюватися воістину не знає меж.

Морфей - бог сну

Міняє обличчя і формує сни. Вінець з маків

Вивчаючи пам`ятки минулих тисячоліть, неможливо однозначно сказати, як виглядав ватажок Онейро, духів пітьми і снів. В одних джерелах Морфей - красивий, молодий і стрункий юнак з маленькими крильцями на скронях, в інших він постає у вигляді крилатого старця, чия голова увінчана маковими квітами. Традиційно грецький бог сну зображується з букетом вогненних маків в руках або з чашею, по вінця наповненою зіллям з маковим соком. Не менш символічний і чорний колір - відтінок темряви і ночі, один з головних атрибутів божества.

Міцні сімейні узи. могутні родичі

Морфей, чиє ім`я в перекладі з грецького означає "формує сни", - син владного і замкнутого Гипноса, який теж відомий як бог сну в грецькій міфології. Але якщо батько дарує солодкий спокій і розподіляє сновидіння між людьми і богами, то син - живе втілення сну, наділена здатністю вриватися в сни у вигляді будь-якої людини, наслідуючи його манері говорити, ходити і одягатися. Морфей володіє рідкісним мистецтвом з особливою точністю переймати інтонацію, тембр і мова всякого так, що неможливо відрізнити, де закінчується реальність і починається сновидіння.

Бог сну в грецькій міфології

Достеменно невідомо, хто матір божества. Згідно з одними джерелами, матір`ю покровителя снів була сама богиня ночі Нюкта (Нікс). За іншими даними, матір`ю Морфея була одна з супутниць Афродіти, богині любові і краси, грація Аглая, дочка бога-громовержця Зевса і лагідної океаніди Еврінома, чиє ім`я в перекладі з грецького означає "ясна, сяюча". У другій трактуванні Нікс є бабусею багатоликого духу.

Давньоримський поет і історик Овідій у своїй книзі "Метаморфози" розповідає про братів повелителя сновидінь. Кожен з них зарекомендував себе як бог сну, але оскільки елліни свято вірили, що образи у видіннях відповідають окремому божеству, то виділяли трьох основних духів з сімейства Онейро: Морфея, що був в людському вигляді і в подібних людям істот, фобетор, що постає у снах як дикого звіра або домашньої тварини, і фантазія, насилає образи неживих предметів або явищ природи.



Грецький бог сну

Не менш могутні, ніж Гипнос, безсмертний бог сну в грецькій міфології, були і інші родичі Морфея, брати і сестри його батька: Танатос - втілення смерті, Харон - перевізник душ померлих через священну річку Стікс, Еріда - богиня розбрату і хаосу, Немезида - уособлення помсти і відплати, і Мойри Клото, Лахесис і Атропо - безжальні богині долі.

Знаки відмінності. Пошана і поклоніння еллінів

Грецький бог сну відрізняється від пантеону Олімпійських богів по ряду ознак. Його обителлю ніколи не була священна гора Олімп, оскільки інші боги панічно боялися безмежної влади повелителя нічних видінь. Житлом Морфею, як і всьому сімейству Онейро, згідно Гомеру, служив острів Лемнос, по Овідія - печера в Кіммерії, а Гесіод стверджував, що бог сну проживає на самому краю світу, де його не можуть торкнутися промені бога сонця, Геліоса.

Крім того, на відміну від інших верховних божеств, покровителю нічних мрій не будували храмів або вівтарів, що зовсім не означало відсутність шанування великого духу. Морфей - бог сну, його справжнє втілення не має однієї особи або форми. Саме тому в Елладі не існувало священних місць для поклоніння, але щоночі в будинках древніх греків підносилися молитви на честь непостійного володаря видінь, а вдень його образи з традиційними атрибутами виписували на вазах.



Бог сну

Мистецтво вічне! літературна спадщина

Наймайстерніші художники слова використовували легендарне ім`я Морфея в своїх творах. Лауреат Нобелівської премії з літератури І.А. Бунін присвятив ціле вірш багатоликого духу мрій, почавши розповідь з наступних рядків:

"Прекрасний твій вінок з вогняного маку,
Мій Гість таємничий, мешканець земної мороку. "

Не менш витончено і глибоко пише великий російський поет А.С. Пушкін своє послання "До Морфея", волаючи:

"Морфей, до ранку дай відраду
Моїй болісної любові.
Прийди, задуй мою лампаду,
Мої мрії благослови! "

Жартівливо і іронічно обіграв образ давньогрецького божества і О.Е. Мандельштам у своїй епіграмі:

"Мила, де ти була?
Я лежала в обіймах Морфея.
Жінка, ти збрехала,
У них я знайшов спочинок сам ".

Бог сну. міфологія

Політ кисті і душі. Живопис і міф

Бог сну став центральним персонажем і в шедеврах живописців. Полотна великих майстрів Рене-Антуана УАСС "Ірида і сплячий Морфей" і П`єра Нарсіс Герена "Морфей і Ірида" присвячені одному з міфів грецької міфології, сюжет якого полягає в тому, що вісниця Олімпійських Вседержателя світу, богиня веселки Ірида відправляється до відпочиваючому повелителя нічних видінь з важливим дорученням від Гери, покровительки шлюбу, дружини верховного бога Зевса. Сцена, в якій юна посланниця намагається розбудити втомленого духу, і лягла в основу обох картин.

Крок вперед у науці. Бог сну і медицина

Нерозривно пов`язане ім`я Морфея і наркотик, виведений в 1805 році вченим Фрідріхом Сертюрнером з опіуму. Для відкриття в хід пішли головки маку, важливий символ, без якого не з`являвся бог сну. Міфологія наділила квіти священним значенням, а наука з рослини, в свою чергу, виявила знеболююче і запозичила у покровителя нічних мрій назву для нового речовини - морфію (морфіну).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!