Молитва за упокій - заступництво за покійного

У більшості релігій, якщо не у всіх, велике значення надається поховання померлих і супроводжуючим цю церемонію молитвам. Що стосується християнства, по крайней мере, православної його гілки, то молитви за упокій покійних - це щоденний обов`язок віруючого. Нижче ми наведемо кілька прикладів заупокійних молитов, а також коротко торкнемося цієї теми в зв`язку з ісламом.

молитва за упокій

Спільна молитва за упокій

Цю молитву прийнято читати і на богослужінні, і вдома за будь-якого покійного. Вона є, так би мовити, основний. Для кращого розуміння дана молитва за упокій душі буде приведена нами в російській перекладі:

"Бог духів і всілякої плоті, що потоптали смерть і диявола знищив силу, яке подарувало світові твоєму життя! Ти сам, Господи, дай спокій душам покійних твоїх слуг (імена), а також всім спочилим християнам і помер без покаяння і світу з церквою і своїми ворогами , всім самогубців і всім, про які просили нас молитися, про кого нікому помолитися, і про всіх, хто потребує твоєму милосерді. Упокой їх в місцях світлих, місцях злачних, в місцях спокою, з яких вигнана будь-яка хвороба або печаль, або скорбота . всі гріхи, які вони зробили словом чи ділом або навіть думкою, ти прости по твоїй доброті, бо немає людини, яка б жила і не згрішила, бо тільки ти єдиний, хто їм немає гріха, і правда твоя - правда в усі віки , і істинно твоє слово. Ти ж є воскресіння і життя, і упокій покійних слуг твоїх (імена), Христе Боже наш, і тобі ми віддаємо славу разом з Отцем і Пресвятим Духом на віки віків ".



молитва за упокій душі

Молитва дітей за померлих батьків

Молитви за упокій новопреставленого батька в обов`язковому для віруючих порядку повинні проходити в церкви і лише доповнюватися домашніми молитвами. Коли всі належні церемонії виконані, слід не припиняти своїх звернень до Бога, але продовжувати їх щодня. Як варіант, підійде наступна молитва за упокій спочилого батька:

"Господи, Боже наш, Ти є охоронець принижених і пригноблених, скорботних і всіх, хто знаходиться в печалі. Ти є тішить тих, хто стогне і плаче, а тому і я приходжу до тебе в сльозах і стражданнях і благаю тебе, щоб ти почув голос мій і свого обличчя від мого стогону свого милосердя, бо ти Бог, який має силу вгамувати мою скорботу про прощання з батьком моїм (ім`я), який породив і виховав мене. Прийми ж його душу в твоє царство, там, де ти живеш, тому що він відійшов до тебе з щирою вірою в тебе. я схиляюся перед твоєю святою волею, по якій він був забраний від мене на землі, але я прошу тебе, не бери від нього милости і в благості серця прийми його. я знаю, що ти , Боже, суддя праведний всій землі, який карає дітей за гріхи батьків аж до третього і навіть четвертого роду. Але і милуєш їх за чесноти нащадків. А тому я, зламаний серцем, приходжу до тебе і прошу, милостивий суддя, чи не карай вічною відплатою покійного і незабутнього для мене твого слугу, мого батька (ім`я), але прости йому всі вільні і невільні провини і гріхи, вчинені словом і помислом, свідомо чи несвідомо в його житті. І в злагоді з твоїм людинолюбством і милосердям, ти прости його за молитви мої і молитви Пресвятої Богородиці і всіх святих. Мені ж дай сил до останнього мого подиху не забувати згадувати покійного мого батька в моїх молитвах тобі і просити тебе, щоб ти упокоїв його в місцях світлих, в яких перебувають святі і живуть ангели, в яких немає зла і скорботи. Тобі ж я возносить славу, Отцю, Сину і Святому Духу, на віки віків. Амінь ".



Ця молитва за упокій душі може вимовлятися в будь-який час і в будь-якому місці, так як вона спеціально написана для особистого вживання. При цьому слово «батько» в ній можна замінювати на «батько» або «мати» або вживати їх разом, якщо молитва читається про обох батьків відразу.

молитви за упокій новопреставленого

Коротка молитва

Наступна дуже коротка молитва за упокій підходить в тому випадку, якщо потрібно вимовити молитвословие швидко і по пам`яті. Так робиться, коли, наприклад, дізнаються про кончину людини або просто згадують його мимохідь, коли потрібно сказати буквально кілька слів.

Звучить вона так:

"Упокой, Господи, душу померлого слуги твого (ім`я), прости йому всякий гріх і даруй царство небесне. Амінь".

мусульманські молитви за упокій

мусульманські молитви за упокій

Молитва за померлої людини в ісламі називається джаназа. Це дуже важлива церемонія, якій все віруючі мусульмани надають величезного значення. Здійснюється вона до поховання тіла на арабській мові. А брати участь в ній повинно якомога більше людей. В ідеалі - не менше сорока. Мусульмани вірять, що якщо молитва за упокій спочилого збере сорок чоловік, то за їх заступництво Аллах дарує померлому прощення гріхів і прийме його в рай. Привести слова цієї молитви ми не можемо, з огляду на те що подібного роду тексти в ісламі не підлягають переведенню - їх прийнято читати на арабській мові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!